viernes, 14 de abril de 2023

PLAN PROXECTA: ALIMÉNTATE BEN!

 

Nuestro colegio participa en el reparto de fruta fresca y leche, en marcado en el Plan Proxecta: Aliméntate ben. Y como no podía ser de otra manera, hemos intentado que nuestra cartelería fuese lo más inclusiva posible.

Para ello, hemos incluido el nombre de las frutas en castellano, gallego, inglés y árabe. Además, hemos utilizado el sistema braille y el uso de pictogramas para facilitar la inclusión de todo el alumnado del centro.



2023/2024 - EMPEZAMOS!!!

Comezamos o luns, 15/01, co reparto da froita.
Así temos o noso mural de entrada no cole:

E así están as bandexas listas para o seu reparto:
Pois a disfrutalas!!!!


Martes 16 de Xaneiro.
Pois hoxe tocan uvan... e que ricas que están!!!!



Mércores 17 de Xaneiro.
Pois seguimos disfrutando da froita!
Hoxe melón!!!

E así de preparadiño que ía nas bandexas!




Xoves 18 de Xaneiro.
E imos cos plátanos este xoves!



Acabáronse a toda velocidade, estaban boísimos, e aínda encima sanísimos!!!


Venres 19 de Xaneiro.
Atentos que rematamos a semana con laranxas!!!!!!

Luns 22 de Xaneiro.
E foi todo un éxito!





Martes 23 de Xaneiro.
E foi todo un éxito!



TAMÉN RECICLAMOS!!
Os restos da froita aproveitámolos para facer compost no noso composteiro, e así poder logo abonar o noso horto.





Vocabulario!!
Traballamos o vocabulario dos alimentos na aula de inglés!





Mércores 24 de xaneiro
E imos cos arandos!!!



Así de lavados e preparados chegaban ás clases!
Pois a comer!

Venres 26 de xaneiro
Pois rematamos coas mandarinas!



E aquí damos por rematado o reparto de froita no CEIP de Galán. Como sempre un éxito!!!

Recuncho da froita de 2º de E. Primaria
O alumnado de segundo armou no seu pasillo un xigante recuncho da froita, para salientar a importancia da froita nas nosas vidads, non como algo esporádico senón como un hábito saudable que debemos incorporar á nosa vida cotiá.




O noso proxecto dase a coñecer!
O noso proxecto foi noticia no Diario de Arteixo, no que fala do reparto de froita e leite que se está a levar na escola.
Deixamos aquí o enlace:


Comezamos co reparto do leite!!!
Como non podía ser doutra maneira, aquí temos o noso mural na entrada do colexio...
DÚAS VACAS!!!
O luns 29 de xaneiro atopamonos que na entrada do cole, estaban tan tranquilas tomando un pouquiño de leite en vez de herba.... Son Galana e Blasa.... As nosas mascotas leiteiras!!!
Un día máis, un día diferente....








Uns ourizos moi especiais.

O alumnado de 6º de infantil fixo unha receita moi especial con froita de tempada para a merenda de media mañá. Unha pera, unhas uvas.... E listo! Un ourizo delicioso e supersan. Pois a comer!!!!











What fruit is it?

En 5° e 6° de infantil fixemos esta actividade na que tiñan que identificar estes alimentos como froitas ou verduras.
Como forma de familiarizarse con alimentos saudables.







Estampado de froitas 2º A

O alumnado de 2º  A fixo estas pequenas obras de arte convertindo estas froitas estampadas en cartolinas en personaxes.... Uns artistas!!!











Estampado de froitas 2º B

O alumnado de 2º B converteu as froitas estampadas en animais invertebrados.... A que quedaron chulísimas?










Estampado de froitas 2º C

Pois os alumnos e alumnas de 2º C decidíronse por convertir as súas froitas estampadas en medios de transporte!!! Quedaron espectaculares!!!!










Un mural diferente... Así son os Segundos!!!

O alumnado de 2º A cos seus personaxes, 2º B cos seus invertebrados e 2º C cos seus medios de transporte.... estamparon froitas primeiro en cartolinas, logo déronlle o seu toque persoal..... e o resultado foi esta auténtica marabilla de mural!!!












O alumnado de 4º B

O alumnado de 4º B fixeron uns traballos fantásticos sobre diferentes froitas e veñen ás aulas de Segundo a presentalas. Estamos aprendendo un montón! Grazas compañeiros!!!












Charla sobre hábitos saudables!!!

O alumnado de 2º participou nunha charla sobre hábitos saudables e da importancia de manter ditos hábitos para ter unha boa saúde.










2022/2023


ACTIVIDADES DESENVOLTAS AO LONGO DESTE CURSO: REPARTO DE FROITA

A partires do xoves 19 de xaneiro comezaremos co reparto de

froita. As froitas que se repartirán son:


Plátano. Xoves 19

Laranxa. Venres 20

Pera. Luns 23

Melón. Martes 24

Uvas. Mércores 25

Arandos. Xoves 26

Kiwi. Venres 27

Mazá. Luns 30

Mandarina. Martes 31

Uvas. Mércores 1

O alumnado de 6º participa no reparto da froita, a ANPA e o

profesorado, no lavado e preparación da froita.




AS NOSAS MASCOTAS

Galana e Blasa, as nosas mascotas leiteiras, animan ao noso alumnado ao consumo do leite. En canto comeza o reparto de leite, aparecen por distintos sitios do colexio.






UN RECIBIMENTO ESPECIAL PARA COMEZAR… DÚAS VACAS NO CEIP DE GALÁN

E por suposto, non son Galana e Blasa, pero estas “vacas” animan a entrada ao cole o día que comeza o reparto do leite.

 










MURAL DO REPARTO DA FROITA E DO LEITE

Nuestro colegio participa en el reparto de fruta fresca y leche. Y como no podía ser de otra manera, hemos intentado que nuestra cartelería fuese lo más inclusiva posible. Para ello, hemos incluído el nombre de las frutas en castellano, gallego, inglés y árabe. Además, hemos utilizado el sistema braille y el uso de pictogramas para facilitar la inclusión de todo el alumnado del centro.






 


 


 

 




REPARTO DE LEITE

A partires do martes 31 de xaneiro comezaremos co programa de Reparto de leite na escola que terá unha duración de 20 días lectivos, é dicir, ata o 3 de marzo. O reparto consiste nun brick de 20 ml. de leite galega ao día, por neno ou nena. O leite, ao igual que a froita, é totalmente gratis. O alumnado de 6º participa no reparto dos briks.



A VISITA DUNHA VETERINARIA

O venres día 27 de xaneiro, visitou o noso cole María Álvarez Rey, unha veterinaria que nos ensinou como é o seu día a día no seu traballo no rural.

María traballa para un grupo de veterinarios, que se encargan do coidado e saúde dos seus animais, principalmente das vacas.

Aproveitamos a súa visita para aprender máis sobre as vacas, a súa fisionomía, os seus coidados, os tipos de vacas, cachenas ou frisonas, a producción do leite e moitas máis cousas...

A que non sabedes como se pode saber os anos que ten unha vaca? E sabedes que todas as vacas teñen un nome e que os gandeiros e gandeiras coñecen polo nome a todas as vacas da súa granxa?

E que as vacas non teñen nin un, nin dous, nin tres...teñen catro estómagos. Son animais herbívoros e rumiantes. Só teñen os dentes de abaixo.

Pois María contounos estas e máis cousas... Que ben o pasamos!

Mil grazas María, pola túa simpatía e por todo o que aprendemos hoxe!


Ligazón: 👇

https://eldiariodearteixo.com/en-portada-arteixo-hoy/veterinaria-galan/


 

ALUMNADO CON NEAE

Ao longo do curso traballouse co alumnado  con NEAE  de maneira globalizada nos diferentes proxectos que se reaizaron no centro,  neste caso en concreto do PLAN PROXECTA   traballaronse  as diferentes froitas  coa lectura global por  campos semánticos, e tamén a asociación, de imaxes- imaxe, imaxe-palabra e palabra- palabra.
Tamén se traballou o cálculo manipulativamente tendo de referencia as froitas, entre outras tarefas.



BATIDOS EN INFANTIL

En Quinto de Infantil ademáis da degustación da froita e o leite, aproveitaron para facer batidos coas distintas froitas que se repartiron esos días.

Tiveron que picar a froita, mesturala co leite e batila… e todo eso sen esquecer a importancia dunha escrupulosa hixiene á hora de manipular calquer tipo de alimento.

Antes de probala falaron dos pasos da receita que acaban de facer e por suposto, chegou a hora da degustación dos batidos. Riquísimos!!!


Compartiron co resto de profesorado e puidemos comprabar que son uns auténticos chefs de batidos.


Noraboa rapaces e rapazas!






RECEITAS CON LEITE

O alumnado de 6º sigue traballando coas receitas elaboradas co leite… Hai que seguir paso a paso… Non hai fallo!





HEALTHY FOODS A MEALS

O alumnado de 3º ciclo traballou con menús saudables ao tempo que traballaban o vocabulario de comidas en inglés.








RECEITAS CON FROITAS

O alumnado de 6º realizou un recetario de outono coa froita de tempada.

Hai que probar a facelas… teñen que estar riquísimas!!!













ALIMENTACIÓN SAUDABLE

Na clase de AL coñecemos os alimentos saudables de xoguete: froitas e verduras e tamén como temos que manipulalos, limpamos e cociñalos.















Countable or uncountable?

O alumnado de 3° desfruta xogando coas froitas na clase de inglés!
















Outra actividade que fixemos en inglés en terceiro ciclo do proxecto da froita

Seguindo as recomendacións de que un plato saudable debería compoñerse dun cuarto de proteína, un cuarto de carbohidratos, a metade de froita e verdura e unha ración de lácteo, crearon o seu propio plato saudable.










            E en 5°A de Primaria...

O alumnado seleccionou froitas e fixo actividades pensadas para concienciar aos menos/as pequenos sobre a alimentación saludable, a auga potable e a conservación dos alimentos.



















Actividade de inglés en terceiro ciclo!

Seguindo as recomendacións de que un plato saudable debería compoñerse dun cuarto de proteína, un cuarto de carbohidratos, a metade de froita e verdura e unha ración de lácteo, crearon o seu propio plato saudable.












Froitas e hortalizas de 1°C ->






-> Froitas de 1°B










Menús saludables de 1°A ->











Mesa de hábitos alimenticios saudables das 3 aulas de 1° de Primaria!


ALIMENTAMOS A INCLUSIÓN

O noso colexio participa no reparto de froita fresca e leite. Como non podía ser doutra maneira, intentamos que a nosa cartelería fose o máis inclusiva posible. Para eso, incluimos o nome das froitas en castelán, galego, inglés e árabe. 

Ademáis empregamos pictogramas para facilitar a inclusión de todo o alumnado.

E tamén co Sistema Braille.




















 E en 5°B de Primaria... ALIMENTACIÓN SAUDABLE!!!






 





ACTIVIDADES EN 3°C

O pasado 31 de xaneiro, na clase de 3oC fixemos uns ambientadores caseiros coa monda da laranxa que degustamos o martes 25 de xaneiro.

Os pasos que seguimos foron:

1°: Deixamos secar as mondas nunha caixa.

2°: Despois duns días, seleccionamos as mondas que mellor estaban.

3°: Cada alumno/a colleu unha monda cada un e fixemos tiriñas, cortándoas coas tesoiras.

4°: Introducimos esas tiriñas de mondas nunha bolsiña de organza.
5°: Engadimos un anaquiño dunha rama de canela para potenciar o olor. 4o: Deixámolos colgados un día na aula e levámolos para a casa.

























En 4° EI...

Os alumnos/as de 4° EI a partir dalgunhas froitas que nos achegaron do plan (arándanos, plátanos e péxegos) e da leite fixemos un batido entre todos e todas, que posteriormente degustamos. O obxectivo da actividade foi valorar a importancia dunha dieta saludable e participar con interese na receta.



Dende a Aula de Música...
O alumnado de Educación Infantil reforzou o coñecemento dos productos alimentarios que se obteñen a partir do leite de vaca cantando a canción Señora Vaca.


Tamén realizamos audicións de cancións relacionadas coa froita:





E o alumnado de 2° EP embarcou nunha fantástica aventura con Pura a tartaruga e o mar de valores

Podedes ver esta fantástica aventura na ligazón abaixo da Biblioteca Galán. Desfrutedes!!!

Ligazón: 👇


REPARTO DE MARCAPÁXINAS E VASOS

O Fondo Galego de Garantía Agraria (FOGGA) informa que o noso centro escolar foi seleccionado como beneficiario da medida de acompañamento do “Programa escolar de consumo de froitas e leite” neste curso 2022/2023 e que consiste nun lote de marcapáxinas temáticos e un lote de vasos que repartiremos estes días entre o alumnado.







2023/2024 - EMPEZAMOS!!!

Comezamos co reparto da froita.
Así temos o noso mural de entrada no cole:



E así están as bandexas listas para o seu reparto:

Pois a disfrutalas!!!!























Uns ourizos moi especiais.

O alumnado de 6º de infantil fixo unha receita moi especial con froita de tempada para a merenda de media mañá. Unha pera, unhas uvas.... E listo! Un ourizo delicioso e supersan. Pois a comer!!!!










What fruit is it?

En 5° e 6° de infantil fixemos esta actividade na que tiñan que identificar estes alimentos como froitas ou verduras.
Como forma de familiarizarse con alimentos saudables.


















PLAN PROXECTA: ALIMÉNTATE BEN!

  Nuestro colegio participa en el reparto de fruta fresca y leche, en marcado en el Plan Proxecta: Aliméntate ben. Y como no podía ser de o...